Damlandslagets rapport från Croatia Indoor Cup 6-8 januari 2017

I helgen som gick åkte vårt damlandslag till Kroatien för att spela Croatia Indoor Cup. Med olika flyg samlades laget och staben i Zagreb för att gemensamt åka buss till Vrbovec där vi skulle bo. Alla utom då stackars Paula som beroende på förseningar och omdirigeringar av flighter inte var i Zagreb förrän senare på kvällen. Detta löste vi dock såklart.

Laget, utom då Paula, tränade på torsdag kväll och kände på underlaget som var parkett.

Första matchen mot Slovenien gick vid 17.00-tiden på fredagen. Detta verkade passa oss bra då vi på ett galant sätt vann matchen med 7-1. Lördag hade vi tidig match mot Croatia LS. Men även i denna match visade våra tjejer klass och vann ”ganska” enkelt med 7-4. Vi hade en klar ledning men slappnade väl av lite så Kroaterskorna kunde knappa in lite men vi avgick ändå med en lugn seger. Senare på eftermiddagen var det Croatia 1 som gällde. Tjejerna spelade bra och förde spelet och vi tog en tidig ledning efter bara ngn minut. Tyvärr utnyttjade motståndarna våra misstag och kunde ta ledningen. Vi pressade men kunde tyvärr inte göra fler mål och matchen förlorades till slut med 4-1. Nåja det var bara att bryta ihop och komma igen.

Söndag morgon spelade vi semifinal och mötte återigen Croatia LS. På nytt för vi matchen och spelar riktigt bra. Rörelse, skiftningar i positioner och bra passningar gör att vi vinner matchen med 5-1. Detta betyder final mot Croatia 1.

Lunch, vila och därefter började uppladdningen. Vi kommer till hallen ngn timme innan matchstart när ”eländet” börjar. Innan matchen insjuknar Nicole i magsjuka och kan inte spela.

När matchen börjar tar vi dock ganska snabbt ledningen. Naturligtvis har Kroatien starkt stöd från de välfyllda läktarna men vi behåller ändå lugnet och fortsätter att spela bra och för matchen. På ngt sätt lyckas dock motståndarlaget kvittera och kort därefter ta ledningen. Därefter ser vi ett väldigt defensivt Kroatien som vi försöker få hål på men lyckas inte. De gör ytterligare ett mål och i slutet tar vi ut målvakten och Kroatien avgör kort innan slutet i öppet mål. Slutresultatet skrevs till 4-1 för hemmalaget.

Vi slutar på andra plats i turneringen och så här i efterhand med lite distans så är det ändå ett klart godkänt resultat. Laget har utvecklats mycket de senaste två åren och spelarna agerar med mycket större självförtroende och ackuratess.

Men… Efter avslutningsmiddagen fortsätter ”eländet”. Sent på kvällen insjuknar Emilia också i magsjuka. Senare på natten råkar även Lena ut för samma sak och under resan hem drabbas också Jessica Lind och Sofia. 5 spelare av 12!?

Som om detta inte var nog så insjuknade hela Croatia LS, vitryssarna och några spelare i både det Kroatiska herr och damlaget plus säkert någon till, så det var många som fick känna på det Kroatiska ”klimatet”.

Betydligt roligare än sjukdomar är att vi har fyra spelare som gör sin landslagsdebut i officiella sammanhang.

Monika Thulin, Jessica Östlin, Paula Justus samt Klara Moberg. Vårt tillskott på fysiosidan hör också till den skaran som gör officiell debut. Grattis alla.

Sammantaget var det en mycket kul och bra resa på många sätt. Tjejerna har utvecklats enormt och att vi vinner 4 av sex matcher, mot kvalificerat motstånd, ganska klart visar på det. Vi spelar också jämt med Croatia 1 men de var lite mer effektiva än vi var. Det är små marginaler som avgör och vi har lite detaljer att jobba på under året fram till EM. Ledarstaben har också satt sina ”positioner” och vi tycker att hela truppen blivit en alltmer väloljad enhet så det är med stor tillförsikt vi ser fram emot EM 2018 i Gent, Belgien.

Tack till alla spelare som gjorde ett jättebra jobb. Tack även till ledarstaben.

Per Carlsson