EM i Prag – Nedflyttning till B-divisionen

Efter två förluster i nedflyttningsgruppen mot Polen och Schweiz står det klart att Sverige herrlandslag om två år spelar EM i Indoorhockey i B-divisionen. Även fjolårets världsmästare Holland lyckades ej hålla sig kvar i den högsta gruppen. Enligt resultatet från EM 2014 skulle Sverige redan i år har spelat i B-gruppen, men då Frankrike valde att avanmäla sig från turneringen fick Sverige återigen chansen att möta Europas främsta indoorhockeynationer, den här gången i Prag.

Trots starka matcher mot världsmästaren Holland (2-2 i halvlek, 6-2), vice-världsmästaren och EM-silvermedaljören Österrike (5-3) och hemmanationen Tjeckien (5-3) kunde Sverige ej få med sig poäng från gruppspelet och mötte Schweiz i duell om nedflyttning. Efter ett tidigt mål av Sverige genom Erik Ströby tog Schweiz kontroll av matchen och kunde bygga ut en ledning till 3-1 i halvlek. Efter pausen lyckades Sverige komma ikapp till 3-2, men i slutsekunderna kunde Schweiz avgöra matchen till sin fördel med 4-2 i tom bur. Eftersom Nederländerna och Polen lite senare spelade oavgjort 2-2 var nedflyttningen ett faktum. I sista matchen mot Polen, som slutade 11-2, tog krafterna slut och stundtals var även 3 av Sveriges 5 avbytare skadade.

”Det är givetvis tråkigt att vi inte den här gången heller lyckas hålla oss kvar i A-gruppen”, kommenterar Sveriges Team Manager Daniel F. Gass utgången i Prag. ”Vi visade i VM att vi tillhör världseliten, men det faktum att även världsmästarna Holland flyttas ner till B-gruppen visar hur små marginaler avgör dessa turneringar. Laget visar en enorm insats i alla lägen och ger verkligen allt för att hålla sig kvar. Tyvärr saknade vi effektiviteten i motståndarnas cirkel och lyckas inte riktigt skapa och utnyttja tillräckligt många målchanser för att göra mål i dem avgörande lägen. Trots utgången är jag mycket stolt över spelar- och ledartruppen och viljan, energin och sammanhållningen som vi visade i Prag”.

Källa: Czech Hockey Federation Flickr https://www.flickr.com/photos/138851829@N02/24301931412/

Källa: Czech Hockey Federation Flickr
https://www.flickr.com/photos/[email protected]/24301931412/

Enligt våra preliminära beräkningar innebär resultatet att Sverige tappar plats 8 i världsrankingen till Schweiz och därmed blir 9:a i världsrankingen, efter att ha klättrat 9 placeringar under 2015. Då kvalreglerna till nästa Indoor-VM inte har offentliggjorts av världsförbundet FIH står det ännu oklart vilka konsekvenser resultatet får för kvalificeringen till nästa Indoor VM.

Alla resultat finns i FIH TMS. Bilder från turneringen hittar du på Flickr.

(Bild: Czech Hockey Federation Flickr)