Sverige slutar på en 6:e plats i landhockey VM

I helgen deltog Sveriges herrlandslag för första gången i landhockey i VM inomhus. Efter en jämn match om 5:e platsen förlorade de till slut mot Ryssland. Ett resultat att vara riktigt stolt över. Förbundskaptenen Urban Björkman kommenterar helgen som varit. ”Det är helt fantastiskt, vilken insats grabbarna har gjort, det är otroligt stort att bli sexa i världen”. 

Sveriges herrlandslag i landhockey spelade i helgen sitt första landhockey VM någonsin. Med två förluster, två oavgjorda och en vinst i gruppspelet var de klara för kvartsfinal mot den stora landhockeynationen Holland. Det blev en tuff match som slutade 3-5 till Holland. Efter en vinst mot Schweiz med 4-3 var Sverige sedan klara för att spela om en femteplats mot Ryssland. En match som inte riktigt gick som Sverige önskade.

”Det är inte rättvist, jag tycker vi gör en riktigt bra match. Vi har dem precis där vi vill, vi skapar mängder med chanser men vi gör inte mål. Jag tror vi är slitna mentalt och orkar inte höja oss riktigt till 100 % i prestationen”, säger Förbundskaptenen Urban Björkman.

Men trots besvikelsen över sista matchen så är Urban nöjd med slutresultatet i turneringen. Att vara det sjätte bästa laget i världen är en oerhörd prestation. Sverige är en liten landhockeynation i jämförelse med de flesta andra lagen som deltar i VM i Leipzig, och VM spelas endast var fjärde år. Urban är oerhört stolt över lagets prestation och menar att ingenting kom gratis.

”Det är helt fantastiskt, jag tror inte man förstår riktigt än när man är i den här bubblan men vilken insats som grabbarna har gjort. Det är otroligt stort att bli sexa i världen. Vi hade som mål att gå till kvartsfinal med lite flyt. Flyt hade vi inte men vi gick till kvartsfinal tack vare bra prestationer. Sedan kämpade vi till oss en sjätte plats, det är riktigt häftigt”, säger Urban.  

På plats i Leipzig, Tyskland, finns en stor andel tillresta svenska fans som har hejat fram herrlandslaget under varje match. Urban kommenterar vad stödet betyder för honom och lagets prestation.

”Det är bara positivt, man har ju aldrig förstått hur viktigt det är innan eftersom vi aldrig haft så här mycket publik. Först nu förstår jag det som Pia Sundhage har sagt, att publiken blir en spelare extra. Det är häftigt, och man känner sig trygg med många vänner på läktarn”, säger Urban.

Resten av dagen kommer att spenderas med spelarna och landhockeyvännerna, berättar Urban. De ska gemensamt kolla på finalerna, äta gott och bara njuta av att vara på plats.

För slutresultat och highlights från matcherna se:
http://hockeywm2015.de/de/spiele.html
https://www.youtube.com/user/fihockey.

För information om VM truppen, se https://landhockey.nu/landslag/herr.