#vägentillVM: Urban Björkman

Nu är det snart dags för landslaget att åka iväg till Leipzig för att delta i VM för första gången i svensk landhockeys historia. När Urban får ordet framgår det hur stolt han är att få vara en del av resan, som sedan 2003 har gått både upp och ner. Men laget har kämpat hårt i alla lägen. ”Vi vill visa att det går att bli riktigt bra även i Sverige!” I februari 2015 ska de få visa vad de kan.

vagentillVM_UrbanBjorkman

Efter sista matchen i EM var vi alla, både spelare och ledare fruktansvärt besvikna. Det kändes så fruktansvärt tungt och allt slit kändes som bortblåst. Men efter att ha analyserat våra insatser blev jag återigen stolt. Riktigt stolt. När man ser att så få människor kan få så mycket gjort och prestera så bra. Vi må ha åkt hem med dåligt resultat, men det var stora prestationer som uträttades.

Att våga vinna är inte så enkelt som man tror. Det var roligt att höra att de andra lagen fick respekt då de satt uppe på nätterna för att analysera hur vi spelade. Människor som förstår hockey sa att vi var topp 4. Vi spelade underhållande och rolig hockey, men vi måste våga tro att vi kan klara det i en hel match. Det gällde att visa på plan att vi skulle vara topp 4, eller åtminstone topp 6.

Killarna gjorde en fantastisk insats och med en piggare coach skulle placeringen blivit bättre. Men man får inte glömma att både bäste målskytt och bäste spelare gick till Sverige. Vem hade trott det? Vi må vara oerhört små, men det hindrar oss inte från att göra otroligt bra saker.

Nu har det äntligen blivit möjligt att vara med på det största vi kan tänka oss: VM. Det hade man inte trott för 10 år sedan. Det var så härligt att vara officiellt klara för VM och jag tycker verkligen att vi är värda det efter flera år av slit. Hittills har vi gjort en fantastisk resa, både i U-21, seniorlandslaget och på klubbsidan. Att få spela i A-gruppen, bland Europas största, i alla tre kategorier var en dröm i sig. Och tillslut VM som bonus! Det känns otroligt skönt!

Jag kom med i Landslaget 2003 när Ivan Tomac och Ulf Karlsson styrde skutan, då anställd som vattenpåfyllare och bollsammlare. Redan på hösten fick jag coacha landslaget under Baltic Cup och sedan bar det iväg till Wien och U-21 EM. Vilken upplevelse det var! Då trodde jag att fler skulle vilja vara med och bidra till det hårda arbetet, när våra framgångar började komma. Men riktigt så enkelt blev det inte.

Framgångarna och avancemang kom. Det var roligt att försöka utveckla och hitta motivation till spelare, samt att utveckla sig själv. Särskilt roligt var det att se de yngre, hungriga och äventyrslystna spelarna. Vilka fantastiska prestationer enskilda spelare och lagen har gjort genom åren! Vem hade trott att Sverige skulle få bäste U-21-spelare 2007, top scorer 2007, bäste målvakt 2011, bäste spelare U-21 2013, topscorer 2013 och bäste spelare och topscoorer EM 2014? Vem hade trott att några av våra spelare med sina klubblag skulle vinna EHL 2014, bli europamästare Indoor 2014, bli topscorer i Europacupen Indoor 2013, tyska mästare indoor 2013 och tyska mästare outdoor 2014?

Ja, vem hade trott detta? Inte jag i all fall. Men man hoppades på att få ge killarna en chans för att visa dem vad de kan. Jag gör mitt allra bästa, för att få dem att göra rätt saker. Då skapas möjligheter. Det är värt varenda minut, timme, dag och helg att se killarna utvecklas tillsammans.

Har det funnits problem längs vägen? Självklart, mängder. Det gäller bara att försöka lägga fokus på det man kan påverka. Låter det enkelt? Försök! Fokusera på det du har tid till och kan påverka och skapa inte fler måsten än du kan fullfölja.
Jag är så oerhört stolt att ha fått vara med på en sådan här resa och jag hoppas att detta skall ge ringar på vattnet. Vi vill visa att det går att bli riktigt bra även i Sverige. Det gäller bara att prioritera rätt saker.

Jag hoppas att VM blir ett fantastiskt minne. Något som kan inspirera alla unga spelare och ledare i Sverige. Få dem att se att allt är möjligt.

Ett lag, oavsett om det är ungdoms- eller landslag, är aldrig bättre än sin svagaste länk. Vem det nu är. Vad det nu är. Alla skall göra sitt jobb, så bra det bara går. Glöm inte att Sverige är litet, men vi ska visa vad vi kan. Vi ska, med hjälp av er, vara stolta efter VM.

Ha det gött!
Coach