#vägentillVM: Niclas Franzén

Position: Målvakt

Klubb: Partille Sport Club

 

Niclas Franzén har vuxit upp med landhockeyn och spelat i landslaget i 10 år. I februari väntar en ny resa för honom. “Jag hoppas att vi når en kvartsfinal, når vi dit tror jag att vi kan skrälla både där och i en semifinal”. Just nu ligger det extra fokus på träningarna, men egentligen handlar det om att inte krångla till det. Det gäller att lita på magkänslan som tränats upp under åren. 

Niclas Franzén har spelat landhockey sedan år 2000 och blev målvakt efter bara ett par träningar. Kort därefter gjorde han debut i landslaget. ”Jag har vuxit upp med de flesta och har dessutom spelat i landslaget i 10 år, så jag känner alla spelare väl. Jag tror det är få lag som har så bra stämning som vi, utan några interna strider”.

Lagets förberedelser inför just VM handlar för honom mest om att fortsätta på samma spår som har tagit dem dit de är idag. “Fast samtidigt är det klart att jag försöker hålla extra fokus i alla moment på träningen, tillägger han”.

För att vara så förberedd och medveten som möjligt inför resan vill han veta så mycket om sina motståndare som möjligt. Han vill också prata igenom alla detaljer kring matcherna så att alla spelare vet exakt vad laget skall göra. Men det är först under uppvärmningen som han kommer in i “zonen” där han inte längre tänker igenom räddningar utan bara gör dem.

För att vara så offensiv som möjligt under matchen så gäller det för Niclas att välja sina lägen genom att läsa situationer och att lita på sin egen erfarenhet. “Man har oftast inte mer än någon sekund på sig att ta ett beslut och därför går man på magkänslan som övats upp under åren. Det som gör en till matchhjälte i en situation kan göra en till syndabock i en annan, det finns ingen universallösning”.

Niclas förklarar, “Att åka på resor är ett annat liv än det man lever hemma, helt plötsligt befinner man sig bland folk som i många fall lever på att spela landhockey. I Europa har vi spelat mot länder och klubbar som har tusen gånger fler spelare än vi”. Men trots oddsen lyckas de ofta spela mycket jämna matcher och prestera på hög nivå.

Förhoppningarna inför VM är stora: “Jag hoppas främst att vi når en kvartsfinal, når vi dit tror jag att vi kan skrälla både där och i en semifinal. Personligen hoppas jag att jag lyckas spela mitt bästa spel under VM. Jag vet att min och lagets högsta nivå är väldigt hög, så lyckas vi bara hålla oss från dippar kommer vi nå våra mål”.