EM i Wien: En tuff sjundeplats

Herrlandslaget var i Wien i helgen och spelade EM. En sjätteplats eller bättre hade inneburit kval till VM 2015. Sverige hade Österrike (hemmanationen), Polen och Tjeckien i sin grupp och det skulle visa sig bli riktigt tufft.  

Första matchen mötte de Österrike där de i halvlek ledde med 3-1 men tyvärr tappade ledningen till en förlust med 4-7. Senare den dagen väntade Polen, även den matchen startade Sverige starkt och de ledde med 6-2 i halvlek, dessvärre höll trenden i sig och Polen kom tillbaka i andra halvlek och vände. Slutresultatet blev 6-7. Sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien blev en så kallad ”måste-match”, Sverige behövde vinna för att få med sig poäng till nedflyttningsgruppen. Det var en jämn match med 2-3 i halvlek som tillslut slutade 7-4 till Tjeckien. 

Österrike och Polen gick till semifinal medan Sverige och Tjeckien fick spela om att slippa nerflyttning. Första matchen fick Sverige mot England, det blev en riktigt tajt duell där Sverige kom ut som vinnare, 7-6 (4-3 i halvlek).  Söndagens match mot Nederländerna blev en ännu värre ”måste-match”, Sverige var tvungna att vinna och med minst två mål för att gå om Tjeckien i tabellen på målskillnad. Sverige spelade riktigt bra och höll jämna steg med Nederländerna tills det var ungefär 5 minuter kvar att spela. Sen drog Nederländerna ifrån och matchen slutade 4-7. 

Vi hade nog alla hoppats på en sjätteplats eller bättre i EM i Wien men det blev en sjundeplats för herrlandslaget. Det innebär alltså nedflyttning och spel i B-divisionen 2016. Med låt oss lyfta på hatten för herrarna – för trots nedflyttning så spelade de riktigt bra och de ska vara stolta över sig själva! Det blev bl.a. en viktig straffräddning av Karl-Oskar Moberg när det stod 4-4 mot Nederländerna och Johan Björkman gjorde hela 15 mål i turneringen och utsågs till bästa spelare i turneringen och blev dessutom utsedd till Top-Scorer tillsammans med Moritz Fürste från Tyskland. 

Tyskland vann tillslut finalen över Österrike, efter Sudden Death och straffar med 9-8 och kan titulera sig Europamästare för andra gången i rad. Österrike alltså på en andraplats och Ryssland vann bronsmatchen mot Polen. 

Mer information, resultat mm. hittar ni på landhockey.nu och bilder från turneringen hittar ni på Facebook.