”Håll alla tummar!” – 17 dagar kvar till EM

 ”Äntligen EM” – Om mindre än tre veckor börjar Indoor EM i Wien, då spelar för första gången ett svenskt landslag i EuroHockey Indoor Nations Championships, den högsta divisionen i Indoorhockey-EM. Herrlandslaget började i C-divisionen (Challenge) 2006, 2008 blev det uppflyttning till B-divisionen (Trophy) och redan 2010, i Poznan, var laget mycket nära att gå till A-divisionen. Då samtliga fyra lag i uppflyttningsgruppen hade fyra poäng blev det England och Schweiz som gick upp på målskillnad, Polen och Sverige blev kvar i B-gruppen p.g.a. sämre målskillnad (2 mål). Två år senare, 2012, blev det precis tvärtom, Polen och Sverige gick upp till A-gruppen, England och Schweiz gick ner till B-gruppen.

Efter framgången i Lignano såg det länge ut som att Sverige skulle få möta Tyskland, Nederländerna och Spanien, tre av Europas och världens största och starkaste landhockeynationer, i gruppspelet. Efter att Spanien har dragit sig ur turneringen blir det dock Tjeckien, Polen och värdnationen Österrike som Sverige ska möta i Pool B, tre nationer som inte är lika starka i landhockey men minst lika svåra motståndare som stornationerna i indoorhockey. När vi pratar med förbundskapten Urban Björkman om motståndarna i EM säger han att ”man skall vara otroligt ödmjuk inför denna uppgift” och påpekar att Tjeckien spelade final i senaste EM, att Polen var nära att besegra Tyskland i senaste i VM-finalen och att Österrike vann EM 2010 samt blev 3:a i senaste VM. Det blir många svåra matcher, säger han, ”men får vi ha lite tur hela vägen med skador, göra mål i rätt matcher, samt ge 110% ifrån det vi lämnar Sverige tills sista matchen är slut”.

I början på januari spelar laget en turnering i Tyskland för att finslipa formen, 15 spelare är uttagna till turneringen. Hela truppen inkl. spelarprofiler hittar du här. Efter turneringen kommer förbundskaptenen anmäla 12 spelare till EM i Wien som börjar den 17:e januari. Drömmen och målsättningen är att kvala för VM i Leipzig 2015, för det krävs att laget håller sig kvar i A-gruppen. ”Man får inget gratis, det vet vi som varit med på resan. Hårt arbete, och att älska att vara med – Det gäller alla ledare, coacher, läkare, spelare”, säger Urban Björkman, ”så kan man bara drömma om ett bra resultat”.

”Håll alla tummar!”, uppmanar Urban Björkman. Vi hoppas naturligtvis att du följer landslaget under EM, vi kommer att göra vårt bästa för att hålla er uppdaterade! Här är några viktiga länkar: