Indoor VM: Dag två…

Så var dagens två matcher avklarade. Första funkade rätt bra, mellan USA och Österrike där Österrike snabbt gick upp till en 3-0 ledning och då verkade bägge lagen rätt bekväma med att Österrike skulle vinna. Första halvleken – då det fortfarande var lite match, spelades väl inte den bästa indoor hockeyn, men jag och min kollega Gregory Uyttenhuve (Belgien) pratade ihop oss lite i halvleken över lite slarviga hockeyn, men när andra halvlek började verkade bägge lagen – framförallt USA – har skärpt till sig. Ett grönt och ett gul (samma spelare, samma företeelse) lugnade också ned matchen en del. 5-0 till Österrike var rättvist.

Värre var det med England – USA. England hade åkt på en 4-3-förlust mot Ryssland och var tvugna att vinna mot USA. Och när detta faktum kombineras med att England inte heller spelade speciellt bra – ja, då gick det ut över domarna. Min kollega – Juan Manuel Requena (Spanien) – hade ett par domslut som inte engelskmännen höll med om. Bland annat en straff i andra halvlek där USA kvitterade till 2-2. Engelskmännen hävdade att korthörnan hade räddats på mållijnen av en klubba – Juanma (spanjoren kallas så bland oss kollegor) tyckte inte detta. Jag höll med. Juanma blåste straff när situationen hände och jag bekräftade foten…

Vilket man kanske inte skulle ha gjort om man inte ville ha Richard Mantell gapandes upp i ansiktet. Han hävdade att bollen inte hade gått på foten men vårt beslut stod fast. 2-2 till USA och England fick genast fart under benen. 3-2 blev det iaf till England men det var inga glada miner efter slutsignalen. Björn Isberg (ordförande i SLHF, men också Tournament Director för denna turnering) var nere på govlet och bad engelskmännen att ta det lite piano…

Under VM spelas alla matcher in på video (förstås). Plan 1 har ett antal kameror och det är därifrån alla TV-sända-matcher spelas in. Plan 2 (där England-USA spelade) har endast en kamera, men likväl – det finns video på hela matchen.

Efter varje match får vi en DVD med vår match på. Antingen alltså hela matchen (med klippningar och repriser) från Plan 1, eller den enda kameran från Plan 2. England-USA spelades på plan 2, varför vi endast fick viden med EN kamera. Straffsituationen som det blev sån debatt om finns alltså dokumenterad och facit (om man nu får säga så) är att det ÄR straff. Bollen går via målvakten och träffar sedan Richard Mantell TVÅ gånger (klubba/fot + kropp). För en gång skulle hade domarna rätt 😉

Nåja, efter matchen blev det lite hotelldöd (slappa) innan en några sen middag och – som vanligt – lite skitsnack och skratt på någon annans hotellrum… Imorgon blir det Canada-Australien kl 12.30 samt reserv i matchen Tjeckien-USA. Sen får vi se vart detta bär av…