Damlandslaget Flatön

Som ett steg i uppladdningen inför EM nästa år hade damlandslaget ett läger nu i helgen på Flatön i Bohusläns skärgård. Med bad, bastu, träning och föreläsningar svetsades laget samman under en härlig helg. Det sattes även ett mål med säsongen 09/10, nämligen att gå vidare ur gruppen under EM. En ny lagkapten utsågs också, Katrina Munro. Sofia Blomgren berättar om sin bild av helgen.

Landslagsläger Flatön 19-20 september

Närvarande under helgen var: Sara Pettersson, Monica Thulin, Julia Prentice, Annelie Elster, Katrina Munro, Nicole Carlsson, Jenny Åkerström, Sanna Nilsen, Emilia Fantini, Clara Nyström, Cristina Thulin, Kajsa Karlsson och Sofia Blomgren

Vi samlades på Valhalla parkeringen klockan halv 10 på lördag morgon, alla redo inför en tuff men rolig helg. Först åkte vi till Kungälv där vi skulle möta upp den andra halvan av ledarstaben, nämligen Tommy, och handla mat inför helgen.

Emilia ringde under förmiddagen i panik flera gånger och undrade hur långt vi hade kommit och när vi skulle vara framme eftersom hon redan befann sig på Orust. Hennes plan var att möta upp oss vid färjan, men eftersom vi stannade till och handlade mat tog allting lite längre tid än vad hon hade räknat med.

Till slut träffades vi vid färjan och Annelie bestämde sig för att göra Emilia sällskap i bilen så att hon skulle slippa åka själv, dumt gjort. När vi nästan var framme vid anläggningen skulle vi svänga höger in på en grusväg men Emilia kör rakt fram, in i en buske. Det låter kanske värre än vad det var, bromsarna tog inte och bilen gick i ungefär 10 km i timmen, ingen blev alltså skadad. Bildbevis finns!

Väl framme så gick vi på en promenad för att utforska området lite granna och fick bland annat se havet och en hel del skog. Kajsa hittade blåbär och jag hittade svamp.

När vi kom tillbaka hade herrlaget gjort mat, spaghetti och köttfärssås, som smakade riktigt bra. Vilka killar, de lagade mat och diskade åt oss nästan hela helgen, en guldstjärna till dem.

Efter att vi fått smälta maten i ungefär en halvtimma var det dags att ta på sig träningskläderna och samlas ute. Vi fick värma upp tillsammans och därefter lekte vi en massa lekar, spelade fotboll och körde lite olika intervaller. Sen fick vi springa lite till. De flesta hade förväntat sig stenhård träning hela lägret så vi var alla ganska nöjda med att det faktiskt inte skulle bli så mycket värre än så här!! (Nästan alla hade tränat ordentligt inför lägret för att vara i bra form, vilket i och för sig var väldigt bra.)

Några vågade sig i vattnet och jag måste utse Clara till lagets sjöjungfru, hon låg i och simmade i 20 minuter, ungefär. Efter badet blev det bastu och duschning innan maten, även denna gång måste jag erkänna att herrarna gjorde ett kanonjobb, fast vi hjälpte till, det blev egengjord tysk potatissallad, grillad korv och haloumiost.

På kvällen hade damerna ett möte om föregående säsong och satte upp mål inför kommande säsong. Målet med säsongen 09/10 är att gå vidare ur gruppen under EM. För att kunna uppnå det målet satte vi upp vissa strategier för hur vi skall gå till väga.

Vi utsåg också ett spelarråd som spelarna i laget skall kunna vända sig till om det skulle uppstå problem osv. Därefter, efterlängtat, läggdags.

Klockan ringde strax innan 7 på söndag morgon, frukosten skulle göras och borden dukas. Även denna gång lagade killarna mat, det blev gröt, okej den smakade bränt, men ändå, och fast att vi skulle diska så gjorde herrarna det. =)

Vi gick på en morgonpromenad efter frukosten och tog ett lagfoto. Under promenaden pratade spelarrådet om sin roll och vi utsåg en grupp som skulle jobba med att få in mentalträning under säsongen.

Då vi kom tillbaka från promenaden hade vi föreläsning med Johan Örthendal, idrottspsykolog.

Han pratade om hur man skulle kunna prestera bättre och hur mycket den mentala och psykologiska biten spelade in. En mycket bra föreläsare och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta jobba med honom under kommande läger.

Sen var det dags för damerna att laga mat, kycklinggryta med couscous. Under tiden vi lagade mat så tog vi profilbilder, provade kläder, hade möten med olika grupper och städade.

Efter lunchen städade vi anläggningen och gjorde oss klara för hemresa.

Hela lägret avslutades med att vi fick en ny lagkapten, Katrina Munro. Jag tycker personligen att det var ett väldigt bra beslut och jag tror att hon kommer göra jättebra ifrån sig.

Jag tycker att stämningen under helgen var väldigt bra. Vi hade verkligen kul ihop och det var en härlig mix bland lagen. Visserligen hade vi lite småproblem under löpningen där vi trots att vi skulle hålla ihop laget sprang olika fort, men vi löste det till slut och det blev bra. Vi måste bara lära oss att hålla oss i rutan och kan man inte det får man helt enkelt pratade med någon i spelarrådet. Vi är på väg mot ett EM och för att nå dit och för att nå vårt mål måste vi hela tiden jobba för varandra och ta vårt eget ansvar!

Sofia Blomgren