Landhockey i Peking-OS

Landhockey dök upp som gren i OS första gången 1908 i London och sedan 1980 finns det även för damer. I OS i Peking slogs tolv herrlag och tolvdamlag om de åtråvärda OS-gulden.

Herrar

Det blev Tyskland som tog hem guldet i de olympiska spelen på herrsidan. I finalen slog de Spanien med 1-0 på den olympiska hockeystadion. Det var inte mycket som stod mellan lagen men en typiskt tysk prestation med ett starkt mittfält och solitt försvar som gjorde att spanjorerna fick vika sig.Matchens enda mål stod Christopher Zeller för i den 16:e minuten.

Tyskland vann därmed guldmedaljen, något de inte gjort på 16 år. Spanien knep silvret vilket de gjort två gånger tidigare.

I bronsmatchen körde Australien fullkomligt över Nederländerna genom att vinna med 6-2. De två 21-åriga debutanderna Eddie Ockenden and Des Abbott stod ut i det australiensiska laget med sina tre respektive ett mål. Holländarna försökte hålla glöden uppe och reducerade 3-2, men australiensarna var ostoppbara.

Australien, som vann guldet i Aten 2004, fick därmed med sig bronset hem vilket gör detta till det . Nederländerna däremot fick nöja sig med

Damer

På damsidan däremot gick det bättre för Nederländarna. Holländarna vann övertygande med 2-0 mot Kina. Trots att Zhang Yimeng storspelade i det kinesiska målet gick det inte att sätta stopp för holländarna. Målen kom från Naomi van As och Maartje Goderie, vilket gjorde Maartje Goderie till turneringens främsta målgörare med 11 mål.

Vinsten var Nederländernas första sedan OS i Los Angeles 1984 och satte en ändpunkt på en 24 år lång väntan. Kina gjorde sitt överlägset bästa OS någonsin.

I bronsmatchen slog Argentina Tyskland med 3-1. Anke Kuehns enda mål för tyskarna räckte inte för att väga upp målen från Rosario Luchetti, Carla Rebecchi och Noel Barrionuevo. Förlusten betydde att försvarande mästare Tyskland blev utan medalj medan Argentina försvarade sin bronsmedalj från Aten.

 

För att läsa mer om Landhockey under OS i Peking. Gå till den officiella hemsidan.